Wat is Beeldvorming en hoe ontstaat het. 

 

Beeldvorming kun je omschrijven als het ontstaansproces van een beeld over een persoon, organisatie, zaak of object, dat niet noodzakelijkerwijs met de 'werkelijkheid' of de feiten hoeft overeen te komen. Beeldvorming is verbonden met perceptie. Perceptie is het proces van 'waarneming' van het verwerven, registreren, interpreteren, selecteren en ordenen van zintuigelijke informatie. Alles wat je op zintuigelijke wijze aan informatie binnen krijgt gaat langs vele processen en emoties alvorens er een 'beeld' gevormd is. Aansluitend doet het hele proces nog een beroep op je vermogen om te kunnen visualiseren. Visualiseren is het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm.
Oftewel; je zintuigelijke informatie, geeft een emotie, deze emotie vormt een gedachte en deze gedachte vormt een beeld, een uitdrukkingsvorm en dat geeft Beeldvorming.
Met welk doel vormen wij een beeld, van onze verkregen informatie. Beeldvorming uit de verkregen informatie helpt ons, te onthouden. Het is een efficiënt geheugensteuntje. Een vieze geur, geeft vaak een negatieve beeldvorming. Zelfs parfum, deodorant of een bodymilk kunnen een beeld vormen wat je prettig of onprettig vindt. In ieder geval reageer je op de geur met een bepaald beeld van de persoon die deze geur gekozen heeft/ draagt. Is een appel rot, het beeld wat gevormd wordt geeft aan, deze appel dan beter niet te eten.
Het vormen van een beeld helpt ons direct te kunnen onderscheiden wat prettig of niet prettig is, wat goed is en wat niet goed is en zelfs wat goed voelt of niet goed voelt.

Wat is Zelfbeeld.


Zelfbeeld kun je ook omschrijven als je eigen identiteit/ eigenheid. Eigenheid wil niet zeggen dat je eigen bent oftewel anders dan de rest. Eigenheid wil meer zeggen over het feit dat je die bezit. En of die nou lijkt op die van je omgeving of niet, is feitelijk niet van belang. Je hebt vele vormen van identiteit: sociale-, culturele-, of nationale-, identiteit en hoe verhouden deze zich tot de vorming van ons zelfbeeld. Welk doel heeft het vormen van een beeld over het zelf. Waar refereert 'zelfbeeld' eigenlijk aan en wat doet het met ons.
Kortom; het vormen van ons zelfbeeld heeft vele kleuren en zou in alle rust en eenvoud een mooi proces mogen zijn zonder onderliggende boodschappen van maatschappij, cultuur of sociale kringen. Heb je behoefte aan inzichten in je zelfbeeld? Wil je leren werken met de kennis die je vanuit je Zelfbeeld hebt gevormd? Bij 'De Praktijk' kijken we graag mee naar je wensen, je gedachten en de veranderingen die je wenst aan te brengen.

 

Meer weten? Neem gerust contact op.